Deze week doen we het iets anders in de K’OOK!boekenclub. Dit keer koken we een recept uit een boek. We nemen ‘m 1 op 1 over of laten ons erdoor inspireren. Dit keer ging ik ik voor de Stamppottenbijbel en liet ik me inspireren door de spruitjesstamppot.

Nu moeten jullie weten dat ik dol ben op spruitjes. Vroeger als kind al. Toen nog geprakt (ja echt) met een lekkere jus, een gehaktbal en gekookte aardappels. Nu rooster of wok ik ze meestal. De basis was dus de spruitjes/knolselderijstamppot uit de Stamppotbijbel, 1 van de fijne boeken uit de kookbijbelserie. In de stamppottenbijbel vind je meer dan 200 recepten, handige tips en aanwijzingen. Van klassiekers, stamppotten met gamba (al kan ik me voorstellen dat die laatste niet gestampt worden) tot een stamppotkroket.

Dit was het basisrecept voor 4 personen:

Kook 1 kg knolselderij (in stukjes gesneden) en 1 kg spruitjes in ong. 20 minuten beetgaar. Snijd 2 rode uien in dunne ringen en bak deze apart in een beetje olie of boter. Stamp de groenten als ze gaar zijn tot een puree. Roer de ui, 100 ml. volle melk en klontje gezouten roomboter erdoor. Schep de stamppot in een ingevette ovenschaal, strooi de oude kaas erover en zet de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven (180 gr.) tot er een mooi goudbruin korstje op de stamppot zit.

Best lekker, dacht ik zo! Maar ik heb ‘m toch wat meer aangekleed. De basis was zo goed als gelijk, ik voegde er een handje walnoten (in stukjes door) en had de spruitjes geroosterd in de oven op 180 graden. Daarnaast had ik er een biefstukje bij gebakken met een heerlijke sjalottenjus.

Wat je dan extra moet doen:

Als eerste maak je de sjalottenjus. Begin daar gerust een uur van te voren mee. Klont roomboter in de pan, even laten bruinen en daarna zo’n 10 sjalotten erin (als je hele kleintjes hebt, kun je er gerust 15 in doen). Lekker bruin laten worden en voeg een scheut balsamico maturato en een eetlepel appelstroop. Voeg daarna zo’n 300 ml. vleesfond toe en laat lekker lang staan. Houd het goed in de gaten en voeg als het nodig is nog een scheutje fond toe of wat water. Uiteindelijk houd je een dikke jus/saus over. NB: ik had nu geen fond in huis dus had er een runderbouillonblokje bijgedaan en 300 ml. water. Proef even en voeg zout en peper toe.

Nadat de oven voorverwarmd is, leg je de spruitjes op een bakplaat met Betis olijfolie, scheutje balsamico maturato, 2 tenen knoflook (kunnen in z’n geheel ertussen) en zout en peper. Afhankelijk of je grote of kleine spruitjes hebt, moeten ze ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven (test ze even of ze gaar zijn). Ze krijgen een lekker knapperig korstje. De knolselderij kook je dus apart. Volg daarna het basisrecept en voeg een handjevol walnoten (in stukjes) door. En zet de schaal daarna in de oven met de kaas erop.

Terwijl de schaal in de oven staat, bak je de biefstukjes zoals jij het wilt.

C’est ca! Doe nu wat stamppot op een bord. Leg de biefstuk boven op en doe daar de sjalottenjus overheen. Bij mij thuis zijn ze niet zo dol op spruitjes als dat ik ben, maar deze vonden ze erg lekker!

PS: de foto is niet heel sexy, maar we hadden er zo’n zin in dat we niet langer konden wachten :-).

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *