Daar is ‘ie dan! Het kerst hoofdgerecht! Lekker, feestelijk, makkelijk en een beetje klassiek, met hier en daar een verrassende twist. Maak alle recepten en je serveert 6 personen royaal van dit feestelijke menu. We geven tips hoe je de gerechten kunt voorbereiden en welke handige tools we gebruiken voor een gegarandeerd succes. Alle smaakmakers, keukenmaterialen en tafelaankleding shop je natuurlijk bij ons in de winkel en in onze webshop.

Benieuwd naar het eerste bijgerecht?

Met de gekaramelliseerde uienmosterd van Stonewall Kitchen en de aglio olio peperoncino specerijenmelange van Epic Spice maak je deze aardappel-venkelgratin net even wat specialer. En, is dit gerecht supersnel te maken met behulp van zo’n fijne mandoline. Scheelt jou snijwerk en garandeert flinterdunne plakjes.

Aardappel-venkelgratin

Bereidingstijd 20 min. + 1 uur oventijd

Ingrediënten voor 6 personen

1 kg iets kruimige aardappelen

400 g venkel

2 el Stonewall Kitchen caramelized onion mustard  

250 ml slagroom

100 ml (volle) melk

2 tl Epic Spice aglio olio peperoncino (

200 g geraspte kaas (bijv. gruyère, emmentaler en jong belegen)

Mandoline

Ronde ovenschaal

1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en schaaf in flinterdunne plakjes. Snijd een stukje van de onderkant en de stelen van de venkel en schaaf in flinterdunne plakjes. Bewaar het venkelgroen.

2 Meng de aardappel- en venkelplakjes in een ruime kom. Roer de mosterd, slagroom, melk en peperoncino kruiden samen los.

3 Verdeel 1/3 van het aardappelmengsel over de bodem van de ovenschaal. Bestrooi met 1/3 van de kaas en verdeel 1/3 van het roommengsel erover. Maak zo nog 2 lagen.

4 Bak de gratin in ca. 1 uur in de oven goudbruin en gaar. Controleer na 30 min. of de gratin niet te donker wordt. Dek dan eventueel losjes af met aluminiumfolie.

5 Serveer de gratin met het venkelgroen.

Handig! Maak de gratin t/m stap 3 1 dag van tevoren. Bewaar afgedekt in de koelkast en laat 30 min. op kamertemperatuur komen voordat je de schaal in de oven zet. Bewaar het venkelgroen in een bakje water in de koelkast. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier.

Tip! Je kunt de gratin natuurlijk ook in een rechthoekige of vierkante ovenschaal maken.

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *