Daar is ‘ie dan! Het kerst hoofdgerecht! Lekker, feestelijk, makkelijk en een beetje klassiek, met hier en daar een verrassende twist. Maak alle recepten en je serveert 6 personen royaal van dit feestelijke menu. We geven tips hoe je de gerechten kunt voorbereiden en welke handige tools we gebruiken voor een gegarandeerd succes. Alle smaakmakers, keukenmaterialen en tafelaankleding shop je natuurlijk bij ons in de winkel en in onze webshop.

Benieuwd naar het eerste gerecht?

Heerlijk klassiek zo’n hele kalkoen op tafel. Een echte showstopper en helemaal niet moeilijk. De rozemarijn aioli van Stonewall Kitchen brengt namelijk heel eenvoudig in 1 keer je kalkoen op smaak en met gebruik van een digitale kernthermometer heb je geen omkijken naar dit feestelijke gerecht.

Kalkoen met rozemarijn aioli

Bereidingstijd 15 min. + 1 uur en 30 min. tot 2 uur oventijd + 15 min. wachttijd

Ingrediënten voor 6 personen

1 kalkoen (ca. 3 kg, op kamertemperatuur*)

1 citroen

1 bol knoflook (kapje eraf gesneden)

50 g roomboter

10 g verse (citroen)tijm

3 (verse) laurierblaadjes

4 el Stonewall Kitchen rozemarijn aioli

rolladetouw

(digitale) kernthermometer

braadslede

aluminiumfolie

1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Dep de kalkoen droog. Prik met een mes gaatjes in de citroen en doe samen met de knoflook, boter, tijm en laurier in de holte van de kalkoen. Bindt de poten bij elkaar met behulp van rolladetouw.

2 Bestrijk de kalkoen rondom met de aioli en bestrooi met wat (grof) zeezout. Steek de kernthermometer in het dikste deel van een dij en stel in op 75 °C. Leg de kalkoen met de borst naar beneden in de braadslede en braad in 1.5 tot 2 uur in de oven gaar. Keer de kalkoen na 45 min., bedruip met wat bakvet uit de braadslede en gaar verder in de oven.

3 Neem de kalkoen uit de oven en laat min. 15 min. rusten onder aluminiumfolie voordat je deze aansnijdt.

Lekker met extra aioli en cranberrycompote.

*Wist je dat het zeker 1 uur duurt voordat de kalkoen op kamertemperatuur is?

Tip! Deze manier van bereiden is ook erg lekker met een hele parelhoen of kip. Houd er rekening mee dat de oventijd afhangt van het gewicht. Gebruik dus bij voorkeur een kernthermometer om er zeker van te zijn dat je gerecht perfect gegaard is.

Variatietip! Maak dit gerecht ook eens met de truffel aioli van Stonewall Kitchen. Laat dan de citroen achterwege.

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *