Voor de rubriek K’OOK! de makkelijke maandag geven we je elke week een recept. Deze week is dat lauwwarme aardappelsalade met prei, munt en zachtgekookt ei. De dressing maak je van gekaramelliseerde uienmosterd, verse munt, olijfolie en witte wijnazijn. Door de warme aardappel om te scheppen met een deel van de dressing nemen ze de smaken extra goed op. Het gerecht is nu vegetarisch, maar zou je prima kunnen aanvullen met wat krokant gebakken spek of gerookte vis (makreel of zalm). Kook dan wel 2 eitjes minder ;-).
Lauwwarme aardappelsalade met prei en zachtgekookt ei
Bereidingstijd 30 min.
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg vastkokende aardappelen (geschild en in stukken van 2 cm)
4 dunne preien (ca. 700 g totaal)
6 middelgrote eieren
2 el gekaramelliseerde uienmosterd (potje 220 g, Stonewall Kitchen)
2 el witte wijnazijn (pinot grigio, fles 225 ml)
4 el extra vierge olijfolie (Puglia)
10 g verse munt (blaadjes fijngesneden)
1 blik artisjokharten (390 g, uitgelekt en gehalveerd)
1 kropje little gem/baby romainesla (fijngesneden)
1 Kook de aardappelen in ca. 15 min. gaar en giet af. Snijd ondertussen elke prei in 4 gelijke schuine stukken en was grondig onder stromend water. Kook de prei in 6-8 min. in een klein laagje water beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken.
2 Kook ondertussen de eieren in kokend water in 7 min. halfzacht. Laat schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze. Maak de dressing. Klop de mosterd en azijn los en schenk al kloppend de olie er geleidelijk bij. Meng de helft van de munt erdoor en breng op smaak met peper en zout.
3 Schep de warme aardappelen om met de helft van de dressing en verdeel met de prei, artisjok en sla over een grote serveerschaal. Besprenkel met de rest van de dressing en verdeel de eieren erover. Bestrooi met de rest van de munt en bestrooi met peper.
Tips: zorg ervoor dat alle preien dezelfde dikte hebben. Dan zijn ze tegelijk gaar. Andere verse kruiden als peterselie, selderij en bieslook passen ook goed in dit gerecht.
Ben je niet zo fan van artisjokken? Vervang ze dan door 250 g ontdooide tuinerwten.
-
K’OOK! – extra vierge olijfolie Puglia – diverse maten€9,00 – €32,00
Reacties op blog
Leuk als je een reactie achterlaat!
Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.