Voor de rubriek K’OOK! de makkelijke maandag geven we je elke week een recept. Ook in vakantietijd! Spanje is niet alleen een prachtig land, maar heeft ook een keuken om je vingers bij af te likken. Geen wonder dat we er graag op vakantie gaan! De lekkerste tapas, paella, crema catalana, tortilla de patatas… we kunnen nog wel even doorgaan. Met typische ingrediënten als gerookt paprikapoeder, sherryazijn, Spaanse olijfolie, komijnzaad en knoflook maken we een gerecht dat geïnspireerd is op Albóndigas en salsa (gehaktballetjes in tomatensaus). De sherry reserva azijn wordt 2 jaar gerijpt op eikenhouten vaten. Zo krijgt deze soepele fris-zure azijn zijn unieke karakter. Hij doet het trouwens ook erg goed in salades en gazpacho! Het biologische paprikapoeder van Mill&Mortar geeft die kenmerkende rokerige smaak aan je gerechten, waarvoor de Spaanse pepers in Secaderos (rookhuizen) op beukenhout worden gerookt. Het paprikapoeder is verkrijgbaar in varianten: sweet & hot.

Buen provecho!

Spaanse gehaktballetjes met venkel in pittige tomatensaus

Bereidingstijd 35 min. (inclusief 10 min. oventijd)

Ingrediënten voor 4 personen

4 el Betis Spaanse bakolijfolie

2 kleine venkelknollen (in stukjes, bewaar het loof)

1 ui (in halve ringen)

1 tl komijnzaad (heel)

3 tenen knoflook

1 ½ tl gerookt pikant paprikapoeder van Mill & Mortar

500 g h-o-h gehakt

1 ei

6 el panko (of paneermeel)

2 takjes rozemarijn (naaldjes fijngesneden)

2 blikken Italianavera polpa di pomodoro

2 el K’OOK! sherry reserva azijn

400 g peulvruchten (bijv. 200 g linzen & 200 g kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt)

1 pot zoet pikante pepers (peppadew, ca. 400 g, uitgelekt)

1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit 3 el olie in een hapjespan en bak de venkel, ui en het komijnzaad met wat zout 15 min. op middelhoog tot hoog vuur goudbruin. Roer regelmatig. Pers 2 tenen knoflook uit en voeg samen met 1 tl paprikapoeder toe. Bak nog 3 min. zachtjes op matig vuur.

2 Doe ondertussen het gehakt, ei, de panko, rozemarijn, rest van de paprikapoeder en zout in een kom. Pers de laatste teen knoflook erboven uit, meng goed en vorm er 20 balletjes van. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de rest van de olie en bak 10 min. boven in de oven.

3 Voeg de polpa, azijn, peulvruchten, zoet pikante pepers en gehaktballetjes toe aan de venkel. Roer voorzichtig door, breng aan de kook en laat nog 10 min. met de deksel op de pan zachtjes stoven.

4 Garneer met het venkelloof en serveer.

  • Italianavera -  polpa di pomodoro - 400 gr
    Italianavera – polpa di pomodoro – 400 gr
    2,00
  • K'OOK! - sherry reserva azijn - 225 ml
    K’OOK! – sherry reserva azijn – 225 ml
    10,95
  • Mill & Mortar - Smoked Hot Paprika - 50 gram
    Mill & Mortar – Smoked Hot Paprika – 50 gram
    7,25
  • Betis - bak olijfolie - K'OOK!
    Betis – Spaanse bakolijfolie – 946 ml
    Product in de uitverkoop
    13,95

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.