Vandaag maken we krokante Midden-Oosterse pakketjes van filodeeg met een vulling van spruitjes, gehakt & notenmelange. Lekker herfstig! De smaakmaker is de taginepasta van Belazu. Deze kruidige pasta met gerookte paprika en ingemaakte citroen doet het erg goed in stoofgerechten, dressings & sauzen en combineert goed met vis, vlees & groente.

Voordat de pakketjes de oven in gaan bestrooi je ze met biologisch nigellazaad van Mill & Mortar. Deze zwarte zaadjes zijn zeer aromatisch en eenmaal gebakken of geroosterd proef je uitgesproken tonen van oregano en een lichte peperige bitterheid.

Erbij serveer je een salade van appel, veldsla en onze zoetzure granaatappelazijn, die samen zorgen voor een frisse tegenhanger. Benieuwd?

Midden-Oosterse filopakketjes met spruitjes & gehakt

Bereidingstijd 20 min. + 25 min oventijd

Ingrediënten voor 4 personen

2 el Betis Spaanse bakolijfolie + extra om te bestrijken

2 rode uien (in halve ringen)

2 ½ el Belazu taginepasta

300 g rundergehakt

350 g schoongemaakte spruitjes (gehalveerd)

4 el ongezouten notenmelange (bijv. met dadels, abrikozen of cranberries)

8 vellen filodeeg (diepvries, ontdooid)

2 tl Mill & Mortar nigellazaad

1 zoetzure appel (schoongeboend en julienne gesneden*)

50 g veldsla

2 el K’OOK! granaatappelazijn (fles 225 ml)

Bakpapier

Bakkwast

1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de olie in een grote koekenpan of hapjespan en fruit de ui en taginepasta 5 min op matig vuur. Voeg het gehakt en wat zout toe en bak het vlees in ca. 5 min. op middelhoog tot hoog vuur rul. Roer regelmatig. Neem de pan van het vuur en meng de spruitjes en notenmelange erdoor.

2 Maak de pakketjes. Leg een rechthoekig vel filodeeg op het werkblad en verdeel 1/8 van het gehaktmengsel over het midden van het vel in een vierkantje. Bestrijk het deeg rondom de vulling met wat olie en vouw eerst de lange zijden over de vulling. Bestrijk het dichtgevouwen deeg met wat olie en vouw de korten zijden over de vulling tot een pakketje. Keer voorzichtig om en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak zo nog 7 pakketjes met de rest van de vulling. Bestrijk de bovenkanten met een beetje olie en bestrooi met nigellazaad. Bak ca. 25 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

3 Verdeel de appel en veldsla over 4 borden en besprenkel met de azijn en bestrooi met versgemalen peper. Neem de filopakketjes uit de oven en serveer met de salade.

Lekker met yoghurt & harissa.

Variatietips Ook lekker met kipgehakt. Of wil je liever een versie zonder vlees? Vervang het gehakt door verkruimelde feta of geitenkaas. Bak alleen de ui met de taginepasta 5 min. en schep om met de spruitjes en notenmelange. Wees zuiniger met het op smaak brengen met zout als je feta gebruikt. Deze kaas is namelijk al hoog op smaak.

*Tip: je kunt de appel eenvoudig julienne snijden door een mandoline te gebruiken. Handig!

  • K'OOK! - balsamico granaatappel - 225 ml
    K’OOK! – balsamico granaatappel – 225 ml
    9,50
  • Belazu - tagine paste - 170 gr
    Belazu – tagine paste – 170 gr
    5,50
  • Betis - bak olijfolie - K'OOK!
    Betis – Spaanse bakolijfolie – 946 ml
    14,95
  • Benriner - Japanse mandoline - 64 mm
    Benriner – Japanse mandoline – 64 mm
    Product in de uitverkoop
    39,50
  • Mill & Mortar - Nigella zaadjes - 50 gr
    Mill & Mortar – Nigella zaadjes – 50 gr
    7,25

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *