Voor de rubriek K’OOK! de makkelijke maandag geven we je elke week een recept. Vandaag is dat een kikkererwten-wortelsalade met zalm. Als smaakmaker gebruiken we chermoula; een Noord-Afrikaanse kruidenpasta met koriander, ingemaakte citroen en komijn, die veelal wordt gebruikt als marinade of als (basis voor) saus. Door zijn kruidige frisheid een goeie combi met vlees en vis, maar ook lekker met geroosterde aubergines en in salades. Samen met onze friszoete granaatappel-balsamicoazijn een perfecte combinatie voor de dressing.

Kikkererwten-wortelsalade met zalm

Bereidingstijd 15 min.

Ingrediënten voor 4 personen

2 ½ el bakolijfolie (blik, 946 ml, Betis)

300 g winterpeen (geschild en in plakken van 1 cm)

1 rode ui (in halve ringen)

2 ½ el chermoula (potje 130 g, Belazu)

3 el granaatappel-balsamicoazijn (fles 225 ml)

2 blikken kikkererwten (a 400 g, afgespoeld en uitgelekt)

5 stengels bleekselderij (in boogjes)

50 g veldsla

250 g warmgerookte zalmfilet (in stukken)

1 Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak de peen, ui en 1 el chermoula 10 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig.

2 Maak ondertussen de dressing. Meng de rest van de chermoula en olie met de azijn tot een dressing.

3 Meng de kikkererwten, bleekselderij, gebakken groente en de dressing in een ruime schaal. Verdeel de veldsla over platte borden, schep de salade erop en verdeel de zalm erover.

Lekker met granaatappelpitjes en dille. Wij deden er ook nog een schepje Rose Harissa pesto over.

Variatietip: gebruik in plaats van kikkererwten cannellinibonen of linzen.

In plaats van warmgerookte zalm is gerookte makreelfilet ook erg lekker erbij.

Tip! Weet je niet zo goed waar je granaatappelazijn nog meer bij kunt gebruiken? Wat dacht je van een nagerecht waarbij je een bolletje vanille-ijs met wat rood fruit en verse munt besprenkelt met wat azijn? Of in een marinade met kipdij, en in combinatie met biet en sinaasappel. Kortom, veelzijdiger dan je denkt ;-).

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *