Voor de rubriek K’OOK! de makkelijke maandag geven we je elke week een recept.

Ook in vakantietijd! Vandaag alleen geen hoofdgerecht, maar Scandinavische bakinspiratie voor bij de koffie: Zweedse Butterkaka uit de Bakatlas van Rutger van de Broek. In Zweden wordt dit zoete brood gegeten bij de ‘Fika’. Wat dat is? Kort door de bocht is dit een uitgebreide koffiebreak met suikerachtig gebak dat je eet in goed gezelschap. Deze populaire kaneelrolletjes die je tegen elkaar aan in een vorm zet en vult met banketbakkersroom zijn een gegarandeerd succes. We maken ze met biologische kaneel van het Deense Mill&Mortar. Deze blikjes bevatten trouwens zowel gemalen kaneel als kaneelstokjes. Handig! We voegen er ook nog wat verse vijgen aan toe, want die zijn zo lekker in het seizoen. En, gebruiken we onze favoriete Techniq braadslede van het Deense Scanpan met de ijzersterke antiaanbaklaag Stratanium+ in plaats van een springvorm. Zo zie je maar, niet alleen geschikt voor grote stukken vlees en stoofgerechten!

Het recept is overigens niet moeilijk, maar kost wel wat tijd. Maar, dan heb je wel iets heel lekkers voor bij de koffie 😉

Zweedse Butterkaka met verse vijgen

Bereidingstijd 45 min. + 30-35 min. oventijd + 3 uur wachttijd

Ingrediënten voor 12 porties

Deeg

250 ml volle melk

400 g patent tarwebloem + extra om te bestuiven

1 zakje gedroogde gist (7 g)

40 g kristalsuiker

3 tl zout (6 g)

75 g roomboter (op kamertemperatuur)

1 tl gemalen kardemom

Banketbakkersroom

250 ml volle melk

2 tl Bourbon vanille-extract (bijv. van Nielsen-Massey)

1 ei (gesplitst, alleen de dooier)

50 g kristalsuiker

20 g maïzena

Vulling

75 g roomboter (op kamertemperatuur)

75 g donkere basterdsuiker

1 el Mill & Mortar gemalen kaneel

3 verse vijgen

Suikersiroop

40 g kristalsuiker

Kitchenaid mixer met deeghaak

Vershoudfolie

Techniq braadslede 28 x 28 cm (ingevet)

Bakpapier

Deegroller

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *