HET IS WEER STOOFGERECHTEN WEER! 

Nu het weer wat kouder wordt, verlang je toch naar verwarmende gerechten? Die lekker lang op je fornuis staan te pruttelen en zo’n lekkere geur in je huis geven. Jadis van The Lemon Kitchen heeft een heerlijk recept voor jullie gemaakt in een stoofpan van Le Creuset. 

Het is een lekker Hollands gerecht met een frisse twist van citroen, een bittertje van het speciaal bier en een zoete tegenhanger van de pastinaak. Het stoofvlees is langzaam gegaard in de superfijne gietijzeren stoofpan van Le Creuset. Gietijzer heeft als kenmerk dat het de warmte heel goed vasthoudt en geleidt, waardoor je op een laag pitje (of stand bij inductie/keramisch) het lekkerste vlees kunt stoven.

RECEPT 

Bereidingstijd: +/- 3,5 uur | 4 personen

Ingrediënten:

 • 2 cl speciaal Oud Heijn bier van Brouwerij Hoop
 • 700 gram Ierse runderlappen
 • 1 biologische citroen
 • 2 roze uien of sjalotjes
 • 3 middelgrote aardappels
 • 750 gram pastinaak (voor bij het stoofvlees & stamppot)
 • 3 plakken ontbijtkoek
 • 1 eetlepel appelstroop
 • 75 gram bakboter
 • 50 ml melk of sojamelk
 • 4 takjes citroentijm of tijm

Benodigdheden

Bereidingswijze

 1. Pak als eerste het vlees en strooi er wat zout overheen. Doe dit een paar uur van te voren of zelfs een dag. Dit zorgt ervoor dat het vlees lekkerder wordt en het gerecht meer op smaak komt.
 2. Snijd vervolgens het vlees in stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Zet de braadpan op het vuur en laat een stuk bakboter even smelten in de pan. Voeg het vlees toe en schroei het even dicht. Voeg de grof gesneden ui, citroenzest van een halve citroen en 4 takjes tijm toe.
 3. Blus nu het vlees af met het bier. Roer het geheel even een paar minuten, voeg 1 eetlepel citroensap toe en zet de deksel op de pan en het vuur laag.
 4. Schil nu 350 gram pastinaak en snijd deze in plakken van 1 centimeter en voeg toe aan het stoofvlees. Zo worden ze heerlijk langzaam mee gegaard.
 5. Roer af en toe het stoofvlees, voeg ongeveer na een uur de (in blokjes gesneden) ontbijtkoek en 1 eetlepel stroop toe en roer het er doorheen. Voeg indien nodig wat gekookt water toe als het te erg indikt. Soms kan het aan de onderkant een beetje vast gaan zitten, roer dit voorzichtig los. De snelheid van de garing hangt per stuk vlees af, maar het heeft minimaal 2 à 3 uur gaartijd nodig. Houd het vlees dus goed in de gaten.
 6. Als het vlees nog ongeveer een half uurtje nodig heeft schil je de aardappels en de overige pastinaak. Zet alvast een pannetje met water op en voeg hier een snuf zout aan toe. Snijd de aardappels doormidden en de pastinaak in grote stukken. Voeg ze toe aan het water en kook ze binnen 20 minuten gaar.
 7. Als de aardappels en pastinaak gegaard zijn, pak je een stamper en zorg je ervoor dat het grof gestampt wordt. Voeg een scheut melk toe, roer even en breng op smaak met zout en peper.
 8. Als het stoofvlees klaar is, haal dan de takjes tijm er even uit. En eten maar! Wij zetten de Le Creuset pan zo op tafel, qua design kan dat prima!

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *