Wil je een makkelijke maaltijd, en heb je wel de tijd, dan is deze ovenschotel met pasta, pompoen, spinazie en kaas wat voor jou! Je mengt namelijk alles in een kom, giet het over in een ovenschotel en de oven doet de rest. Ik kwam dit recept tegen bij Smitten Kitchen, een Amerikaanse die vanuit een hele kleine keuken in NY de lekkerste gerechten maakt, waaronder deze. Zelf top ik ‘m af met een botersaliesaus met walnoten. En lekker dat het was!

Ingrediënten voor 4 personen (wij aten er met z’n 2-en, 2 dagen van)

  • 1 groot ei
  • 250 gram ricotta
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 85 gram geraspte Fontina kaas of Gruyère
  • 300 gram water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout/zwarte peper naar smaak
  • versgeraspte nootmuskaat
  • chiliflakes naar smaak
  • 3 knoflookteentjes, dun gesneden in plakjes
  • 140 gram babyspinazie
  • 8 takjes tijm, afgeritst.
  • ong. 500 gram flespompoen, geschild en gesneden in dunne plakken (lengte maakt niets zoveel uit, dikte max. 4 mm.
  • 225 gram gedroogde pasta. Ik raad de eierpasta van Filotea aan, bijv. de tagliatelle. Eventueel kun je die nog wat kleiner maken.

Voor de saus:

  • 75 gram roomboter
  • ong. 50 gram salie
  • 2 eetlepels water
  • 2 handjes walnoten, fijngehakt (maar niet tot kruimels, mag nog wel een bite hebben)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een ovenschaal in (die van mij was ong. 30 x 20 x 7 cm.). Mix het ei en de ricotta in een grote kom. Meng er de helft van de parmezaan, de fontina (alles), het water, 2 eetlepels olijfolie, nootmuskaat, zout, lekker veel zwarte peper, de chilivlokken, tijm en knoflook door. Daarna roer je er voorzichtig de pompoen, de spinazie en de pasta door. Doe nu de rest van de parmezaan erover. Dek de ovenschaal af met aluminiumolie en zet in de oven voor een uur. Haal daarna de folie eraf, doe de laatste eetlepel olijfolie erover en laat het nog een half uur in de oven staan.

Haal na 30 minuten de schaal uit de oven en laat het het ongeveer 20 minuten staan (wordt het wat steviger) en maak ondertussen de saliebotersaus. Doe daarvoor de roomboter in de sauspan en laat het smelten, doe de salieblaadjes erbij (hele grote scheur je door de midden) en laat 10 minuten op laag vuur staan (zorg dat de boter niet verbrandt). Doe daarna de walnootstukjes erbij en verwarm het nog even door.

Doe een stukje van de ovenschotel op een mooi bord en drup de saus erover. Eet smakelijk!!!

Reacties op blog

Wat een waanzinnig leuk gerecht, eenvoudig, smaakvol en kleurrijk

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *