In het weekend doe ik niets liever dan een lekkere soep maken. Kaarsjes aan, lekkere kaasjes en brood erbij en dan lekker op de bank met een kom soep. Deze soep is makkelijk te maken, voedt goed en is echt overheerlijk!

Wat heb je nodig voor een flinke pan soep:

  • 1 flespompoen (in halve plakken gesneden van ong. 1 cm. dik, schil mag eraan)
  • 2 winterpenen (in plakken gesneden van 1 cm.)
  • 3 zoete aardappelen (in plakken gesneden van 2 cm. dik)
  • 2 rode uien (in parten gesneden)
  • stuk gember (ong. 4 cm, geraspt of fijn gesneden)
  • 3 tenen knoflook (in plakjes gesneden)
  • kokosmelk (1 pakje)
  • Betis bakolie
  • Kruiden: chilivlokken, kerrie, gerookte paprikapoeder, komijn, zout en peper.
  • Scheutje Gimber

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de gesneden groenten op een bakblik en meng deze met de Betis bakolie, een flinke snuf chilivlokken (naar hoeveel je aankan qua pittigheid), 2 el kerrie, 1 el gerookt paprikapoeder, 1 el komijn, zout en peper. Doe ze in de oven voor ongeveer 30 minuten, check even of ze zacht zijn en een lekker gecaramelliseerd laagje hebben.

Bak zo’n 10 minuten voordat de groentes in de oven klaar zijn, de knoflook en de gember 2 minuten aan in de Betis bakolie op je fornuis. Voeg de steeltjes van de koriander ook toe. Ik gebruik daar zelf altijd m’n conische sudderpan van Demeyere voor. Voeg dan de groenten uit de oven toe en roerbak dit even door elkaar. Doe er 1 liter water bij en het pakje kokosmelk. Als je het lekker vindt kun je er ook nog een scheutje Gimber aan toevoegen. Laat dit 10 minuten zacht pruttelen. Pureer de soep daarna fluweelzacht met je staafmixer of gebruik je blender daarvoor. Proef even en voeg eventueel nog wat zout of peper toe.

Als finishing touch (en als ik oud brood heb), doe ik er nog wat zelfgebakken croutons door. Die maak je heel simpel. Scheur een oude ciabatta in stukken en laat ze even staan in de knoflookolie. Doe ze vervolgens nog even in de oven (die toch nog warm is) en bak ze lekker crispy. In de koekenpan kan dit overigens ook.

Doe de soep in een mooie kom of diep bord en serveer ‘m uit met croutons en de koriander (houd je niet van koriander, laat je dit weg of gebruik je platte peterselie).

Eet smakelijk!

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *