Gister had ik enorme trek in risotto. Ik had gewerkt, dus had niet heel veel zin om lang in de keuken te staan. En dan is risotto maken in de oven echt een uitkomst! En bovendien – en dat is het belangrijkste – nog lekker ook. Vaak bedenk ik nieuwe combi’s waarvan ik denk en hoop dat ze lekker zijn. Soms pakt dat goed uit, soms ook niet. En gister kwam het goed uit! Deze risotto met venkel, doperwtjes (groen-signaal en lekker), citroen en dille is heerlijk zomers en lekker licht. Wil jij ‘m ook eens maken? Hier vind je het recept voor 2 personen.

 Ingredienten:

  • 150 gram risottorijst, bij voorkeur Arborio (bijv. die van Tenuta Margherita) 
  • 1 rode ui, in stukjes
  • 1 of 2 teentjes knoflook (hangt af van grootte en wat je lekker vindt), gesneden of geperst
  • Zout/peper
  • Verse dille
  • 50 gram parmezaan, geraspt
  • Olijfolie om te bakken, bijvoorbeeld die van Bétis
  • Klontje roomboter
  • 1 venkel in blokjes gesneden
  • doperwten, minimaal diepvries, bij voorkeur vers, en zeker niet uit blik. Ik had een zakje verse doperwten van 200 gram
  • flinke schep Griekse yoghurt
  • 1 citroen (bio)
  • 100 ml. droge witte wijn
  • 500 ml. kippenbouillon of groentebouillon

Benodigdheden:

  • Pan die in de oven kan (ik gebruik hiervoor altijd mijn lievelingspan, de stoof-/sudderpan van Demeyere)
  • Zestrasp (bijv. die van Microplane)
  • Eventueel Bamix met maalbakje

Hoe maak je het?

  • Verwarm je oven voor op 175 graden.
  • Maak of verwarm je bouillon.
  • Doe een scheut olijfolie (om te bakken!) en een klontje roomboter in je pan, fruit de ui aan. En doe er even later de knoflook bij. En weer even later de venkel. Fruit het voor ongeveer 5 minuten aan.
  • Voeg de risottorijst toe en zorg ervoor dat de rijst met een laagje olie bedekt is. Bak voor ongeveer 1 minuut. Voeg daarna de wijn toe, en laat deze opnemen door de rijst. Zodra dat gedaan is, doe je de kokende bouillon erbij en de verse doperwtjes. Voeg zout (hoeft niet teveel, bouillon is vaak ook zoutig) en lekker veel zwarte peper. Zodra de bouillon kookt, zet je de pan (zonder deksel) in de oven.
  • Na 15 minuten haal je de pan uit de oven (pas op, erg heet) en roer je de risotto door. Voeg de rasp van ongeveer een ½ citroen toe en ook het sap van een halve citroen (doe dit wel een beetje naar smaak, ik houd erg van citroen, maar niet iedereen vindt veel citroen lekker). Zet de pan terug in de oven voor 10 minuten.
  • Rasp ondertussen je Parmezaan. Dit kun je doen met de zestrasp, maar ik was een beetje lui, dus deed dit met mijn Bamix (handig!).
  • Na 10 minuten haal je de pan uit de oven. Normaal gesproken voeg je nu roomboter toe, maar in de zomer vind ik het lekker om yoghurt toe te voegen. Dit is evengoed romig, maar net wat frisser. Voeg ongeveer 2 eetlepels Griekse yoghurt toe (en neem vooral de normale, niet de yoghurt met weinig vet) en de Parmezaan. Roer goed door en laat de pan met de deksel erop 5 minuten staan. Daarna voeg je de gesneden dille toe en klaar ben je!

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, laat je een reactie achter? Andere lekkere combi’s vind ik aubergine (1 gepoft en 1 in stukjes gebakken) en citroen of tomaat (in stukjes gesneden gemarineerd met basilicum en balsamico) en chilipeper of  bospaddestoelen met truffeltapenade. Als jij nog een lekkere combi hebt, laat je dan ook een reactie achter.

Eet smakelijk!

En nog even een kleine noot van de schrijfster ;-), risotto komt niet zo mooi op de foto, in het echt is het veeeel lekkerder.  

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *