Ik waande me de afgelopen dagen in Oostenrijk toen ik buitenliep. Het zonnetje scheen, de lucht was blauw en ik liep in m’n skikleren door een mooi wit landschap. Het enige dat ontbrak waren m’n skies en de koek en zopie. Ik moest wel even in de ski-houding gaan staan, om het ultieme Oostenrijkgevoel te krijgen :-).

En die koek en zopie; die miste ik vooral, juist nu ik zo’n trek had in goulashsoep. Maar het was al 3 uur en ik had niet veel tijd om het te maken. Gelukkig was daar m’n Crockpot Expresspot. Een apparaat waar je mee kunt slowcooken, maar als je even minder tijd hebt, ook onder hoge druk mee kunt koken. En dat laatste kwam nu even heel goed uit! En het was zo lekker dat ik graag het recept met jullie wil delen!

Ingrediënten:

  • 2 rode en 1 groene paprika’s in reepjes
  • 2 gesnipperde uien
  • 3 knoflooktenen (gesneden of geperst)
  • 2 winterwortels (in blokjes)
  • 4 aardappels*
  • 1 blik tomatenstukjes
  • een flinke kneep uit een tube tomatenpuree of 1 klein blikje
  • 500 gram runderpoulet
  • 100 gram spekjes
  • scheut Betis olijfolie om te bakken
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 1/2 tl chilivlokken (doe voorzichtig aan hiermee, pas het aan naar eigen smaak)
  • peper en zout
  • 2 jeneverbessen
  • 2 tl karwijzaad
  • 2 bouillonblokjes (ik had groenten)
  • 2 laurierblaadjes
  • 750 ml. water (volgende keer doe ik het met 500 ml. water)
  • beetje maizena

Bereidingswijze:

  • Zet je Crockpot Expresspot op sauté. Doe een scheutje Betis bakolie in de pan (hoeft niet te veel want van de spekjes komt ook nog vet vrij) en bak hierin ongeveer 1 tot 2 minuten de spekjes.
  • Voeg het vlees toe en zwarte peper uit de molen en zout bij en bak dit ook even aan.
  • Vervolgens doe je alle groenten erbij en bak je deze ook zo’n 5 minuten aan. Doe de tomatenpuree, de paprikapoeders, de chilivlokken, het karwijzaad en zwarte peper (naar smaak) erbij en weer even aanbakken.
  • Vervolgens gaat het hele blik tomaten erbij, de 750 ml. water en de laurierblaadjes, jeneverbessen en de bouillonblokjes.
  • Stop de sautéfunctie. Doe de deksel op de pan en zorg dat je ventiel gesloten is. Druk nu op de soepfunctie en stel ‘m in op 30 minuten (automatisch).
  • Laat de pan z’n werk doen (hoe makkelijk is dat) en na de 30 minuten laat je via een Naturel release de druk ontsnappen.
  • Haal de deksel van de pan en kijk of je de soep de juiste dikte vindt hebben. Ik vond ‘m iets te dun, dus ik heb een klein papje gemaakt met maizena en warm water en dit door de soep geroerd. De Expresspot had ik op sautéstand staan.
  • Dan de aardappels. Het leek me geen goed plan om de aardappels al vanaf het begin af aan mee te koken omdat ik vermoedde dat het dan te gaar zou worden. Ik moest nog aardappels koken voor de stamppot en daar heb ik 4 extra aardappels meegekookt die ik later aan de soep heb toegevoegd (in stukjes gesneden). Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de steamfunctie op de expresspot en de aardappels even stomen. En ze dan toevoegen. Proef even of je nog wat extra peper/zout wilt toevoegen.
  • Dit was het! Serveer het lekker met brood. Tip: ik had extra veel gemaakt, dus de helft in gevroren. En als het even kan, zou ik de smaken nog even lekker laten intrekken. Dus maak het ‘s ochtends, dan kan dat nog de hele dag.

Heb je geen Crockpot Expresspot, je kunt het natuurlijk ook lekker in je gietijzeren stoofpan maken en dan gewoon paar uur op laag vuur laten sudderen. Dan zou ik sowieso de 750 ml. water erbij doen. Misschien zelfs nog wat meer, check af en toe even of het nodig is om er meer bij te doen.

Mahlzeit!

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.