De tijd vliegt! De decembermaand is begonnen en voor je het weet sta je de voorbereidingen te treffen voor het kerstdiner. Weet jij al wat je gaat maken? Staat het menu vast of kijk je nog voor inspiratie in kookboeken en online? Het kan allemaal natuurlijk.

 Een echte kerstklassieker is Beef Wellington. Heerlijk! Maar, een recept dat wel wat voeten in de aarde kan hebben. We hebben wat aandachtspuntjes voor je op een rijtje gezet om je goed op weg te helpen.

Neem de tijd voor dit pronkstuk! Dit is niet een recept dat je even tussendoor maakt. Haastige spoed….

Misschien een open deur, maar de kwaliteit van je ingrediënten heeft invloed op het eindresultaat. Kies voor de beste producten binnen jouw budget.

Dep het vlees sowieso goed droog voordat je het gaat dichtschroeien. Het doel hiervan is overigens níet om het garen, dus schroei het snel en gelijkmatig rondom dicht. Het gaat immers daarna nog in de oven.

Bak de paddenstoelen voor de duxelles (vulling) tot al het vocht verdampt is. Overhaast dit niet, want een natte vulling heeft ook invloed op het eindresultaat. Bladerdeeg en vocht zijn immers geen vrienden van elkaar. Laat de vulling eventueel op wat keukenpapier uitlekken. In sommige recepten wordt er ook wat broodkruim toegevoegd om er zeker van te zijn dat de vulling droog is. Naast de duxelles wordt er ook vaak een tussenlaag tussen het deeg en de vulling geplaatst in de vorm van een soort pannenkoek of een laag (rauwe) ham. Nadat je het vlees hebt opgerold in de vulling (niet al in het bladerdeeg), kun je het prima verpakken in vershoudfolie en tot de volgende dag in de koelkast bewaren tot je van plan bent om de Wellington af te maken = handig.

Maak een goeie planning voor het diner en houdt daarbij ook rekening met de rusttijd na de bereiding in de oven. Niet of te kort rusten kan alsnog tot gevolg hebben dat je vlees droog is en je bladerdeeg nat. Ook al heb je alles verder heel secuur gedaan. Zonde…

En, gebruik een (digitale) kern/vleesthermometer als je de Beef Wellington in de oven zet. Zo weet je zeker wat er binnenin het bladerdeeg gebeurt en heb je de controle over de garing van je vlees. Het voordeel van een digitale thermometer is dat je deze kunt instellen op de gewenste temperatuur en het alarm afgaat als deze instelling is bereikt ipv dat je het zelf in de gaten moet houden. Handig!

Hopelijk kun je deze tips & tricks gebruiken voor de feestdagen.

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *