Het kerstdiner sluiten we af met een feestelijke chocolade panna cotta met balsamico & hazelnootpraliné. Voor de panna cotta gebruiken we als bijzondere smaakmaker onze balsamicoazijn met hazelnoten. Deze balsamico is niet alleen stroperig en zoet, maar krijgt door de hazelnoten een extra rijke smaak die heel goed past bij pure chocolade. Naast die elegante smaken en fluweelzachte structuur een mierzoete krokante tegenhanger in de vorm van zelfgemaakte praliné, die verslavend lekkere drop met chocolade in de smaak salty caramel van Lakrids èn bronzen glanspoeder van Mill&Mortar. Weet je wat nou zo fijn is aan dit alles? Je kunt dit met gemak 2 dagen van tevoren maken. Geen stress dus! We hebben trouwens ook nagedacht over een passend drankje voor erbij. Hoe klinkt een Espresso Martini van Nohrlund? Even schudden, inschenken en serveren maar!

Chocolade panna cotta met balsamico & hazelnootpraliné

Bereidingstijd 40 min. + 4 uur wachttijd

Ingrediënten voor 6 personen

350 ml slagroom

150 ml volle melk

100 g Funcakes pure chocolade (grof gehakt) of chocolate melts puur

6 el K’OOK! balsamicoazijn hazelnoot

3 blaadjes gelatine

50 g hazelnoten (geroosterd)

75 g lichte basterdsuiker

Lakrids drop met chocolade Classic Salt & Caramel

Mill & Mortar dust bronzen glanspoeder (verkrijgbaar in de winkel)

6 timbaaltjes (verkrijgbaar in de winkel), Libbey champagnecoupes of schaaltjes

Vershoudfolie

Bakpapier

Magimix keukenmachine

1 Doe de slagroom en melk in een steelpan en verwarm tot tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur, voeg de chocolade toe en laat smelten. Roer de balsamico erdoor.

2 Laat ondertussen de gelatine 5 min. weken in koud water. Knijp uit en roer door het chocolademengsel tot deze is opgelost.

3 Verdeel over de timbaaltjes, glazen of schaaltjes en laat afgedekt met vershoudfolie min. 4 uur opstijven in de koelkast.

4 Maak ondertussen de praliné. Leg een stuk bakpapier op een (snij)plank of bakplaat* en verdeel de hazelnoten erover. Verhit de basterdsuiker (evt. met 1 el water**) in een kleine pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Roer niet, (wees geduldig) maar schud af en toe voorzichtig met de pan zodat je de suiker gelijkmatig over de bodem kunt verdelen en smelten. Neem de vloeibare, goudbruine (en vooral hete!) karamel van het vuur en schenk direct over de hazelnoten. Laat in ca. 30 min. helemaal afkoelen en uitharden. Doe in de keukenmachine en maal tot een grof kruim. Heb je geen keukenmachine gebruik dan iets zwaars waar je de praliné mee kunt breken.

5 Klaar om te serveren? Heb je timbaaltjes gebruikt? Verwijder de folie, snijd de randen los en houdt de onderkant kort onder warm stromend water. Stort de panna cotta’s voorzichtig op dessertbordjes. Bestrooi met wat praliné en leg op elk dessert wat chocolade drop en bestrooi met bronzen poeder.

Handig! Maak de pann acotta en praline tot 2 dagen van tevoren. Bewaar de pannacotta afgedekt in de koelkast en de praliné luchtdicht en op een koele droge plek.

Variatietips! Je kunt de panna cotta ook met melk- of witte chocolade maken. Maak de praliné ook eens met walnoten, pistache of amandelen.

*je legt het bakpapier op de plank of bakplaat zodat de hete karamel niet in direct contact kan komen met je (wellicht gevoelige) aanrechtblad.

**door water toe te voegen aan de suiker in de pan verklein je de kans op aanbranden.

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *