Voor de rubriek K’OOK! de makkelijke maandag geven we je elke week een recept. Ook in vakantietijd! Deze week dromen we weg bij de gedachte aan de Franse zuidkust via de Route Du Soleil. Heerlijk eten, mooie wijnen, prachtige natuur en een flinke portie Joie de Vivre. Genoeg inspiratie voor een recept dus! We maken een spinaziequiche met pittige Franse blauwaderkaas Blue D’ Auvergne en een artisjoksalade met champagnevinaigrette. Champagneazijn is zachter en kruidiger dan veel soorten witte wijnazijn, maar wel lekker friszuur. De salade is zo een aangename tegenhanger van de rijke quiche. Lekker glaasje wijn erbij… Bon appétit!

Spinaziequiche met blauwe kaas & artisjoksalade met champagnevinaigrette

Bereidingstijd 20 min. + 40 min. oventijd + 10 min. wachttijd

Ingrediënten voor 4 personen

400 g spinazie

Vers gemalen nootmuskaat

4 middelgrote eieren

200 ml crème fraîche

1 ½ el dijonmosterd

5 g tijm (blaadjes gerist)

1 rol vers quiche & taartdeeg

150 g Bleu D’Auvergne (verkruimeld)

1 blik artisjokharten (390 g, uitgelekt)

3 el champagneazijn

1 kleine sjalot (gesnipperd)

6 el extra vierge olijfolie (bijv. Almeria)

1 slatrio aan de kluit (blaadjes losgehaald)

Quichevorm met losse bodem (28 cm)

Bakpapier

1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en laat de spinazie slinken. Doe de spinazie in een vergiet en druk er met een lepel zoveel mogelijk vocht uit. Snijd de spinazie fijn en breng royaal op smaak met versgemalen nootmuskaat.

2 Klop de eieren los met de crème fraîche, 1 el mosterd, de helft van de tijm, peper en een klein snufje zout. Bekleed de quichevorm met bakpapier en het deeg. Verdeel achtereenvolgens de helft van blauwe kaas en alle spinazie over de bodem van de vorm. Schenk het eimengsel er gelijkmatig over. Bestrooi met de rest van de kaas en bak in ca. 40 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dek eventueel losjes af met aluminiumfolie als de quiche te donker wordt. Neem uit de oven en laat 10 min. staan.

3 Snijd ondertussen de artisjokharten in parten en schep om met 1 el azijn en de rest van de tijm. Doe de sjalot, rest van de azijn en mosterd met de olijfolie in een kommetje en klop tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de sla met de artisjokken over een grote platte schaal en besprenkel met een deel van de vinaigrette. Serveer de salade met de quiche.

  • In-petto - platte serveerschaal - honey - 39 cm
    In-petto – platte serveerschaal – honey – 39 cm
    49,95
  • K'OOK! - champagne-azijn - 225 ml
    K’OOK! – champagne-azijn – 225 ml
    10,95
  • Micrplane rasp zester
    Microplane – zester rasp – Cinnamon orange
    Product in de uitverkoop
    19,95
  • K'OOK! - extra vierge olijfolie - Almeria - 225 ml
    K’OOK! – extra vierge olijfolie – Almeria – 225 ml
    7,00
  • Peugeot - nootmuskaatmolen Goa - transparant
    Peugeot – nootmuskaatmolen Goa – transparant
    Product in de uitverkoop
    29,95
  • MasterClass - quichevorm Crusty Bake - 28 cm
    MasterClass – quichevorm Crusty Bake – 28 cm
    29,95

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.