Voor de rubriek K’OOK! de makkelijke maandag geven we je elke week een recept. Deze week laten we je zien dat je de lekkerste pizza’s gewoon zelf maakt. Moeilijk? Gedoe? Welnee! We gebruiken de fijne keukenmixer van Kitchenaid, maar met de hand kneed je ook eenvoudig je eigen fluweelzachte pizzadeeg. We gebruiken voor het deeg de Tipo 00 bloem (van Molino Dallagiovanna) voor de lekkerste zelfgemaakte bodem.

En de topping? Vandaag geen tomatensaus als basis, maar een pizza Bianco met mascarpone, groene asperges, ham en truffelolie.

Bak de pizza’s op de barbecue, in de oven of razendsnel in de compacte Ooni Karu pizzaoven die je op hout of houtskool stookt. 

Het recept is voor 4 pizza’s, maar maak er ook eens 8 kleine van; gezellig voor bij de borrel!

Pizza bianco met asperges, ham & truffelolie

Bereidingstijd ca. 30 min. + minimaal 1 ½ uur wachttijd (rijzen deeg) + 4-7 min. baktijd per pizza

Ingrediënten voor 4 pizza’s

500 g bloem voor pizzadeeg tipo 00 (Molino Dallagiovanna)

7 g gedroogde gist

275 ml lauw water

10 g fijn zeezout

2 el Spaanse bakolijfolie (Betis)

Semola om te bestuiven (gemalen griesmeel)

100 g mascarpone

100 g ham

2 kleine rode uien (in dunne ringen)

1 bos groene asperges (gehalveerd en houtachtige onderkant verwijderd)

2 bollen (buffel)mozzarella (in stukjes gescheurd)

60 g Parmezaanse kaas (geschaafd)

2 tl kruidenmix voor pizza (Bella Italia)

Truffelolie (naar smaak) (K’OOK!)

Kitchenaid Keukenmixer met deeghaken (kan ook met de hand)

Pizzasteen (of bakplaat als je geen pizzasteen hebt) voor als je de pizza in de oven bakt

Deegroller (optioneel)

Pizzaschep (Cookai)

1 Doe de bloem, gist en het lauwe water in de kom van de keukenmixer. Kneed met de deeghaken tot het net samenkomt. Voeg het zout toe, schenk de bakolie erbij en kneed nog ca. 8-10 min. tot je een soepel en zacht deeg hebt. Neem uit de kom en leg de bol in een ruime ingevette kom. Laat afgedekt op kamertemperatuur rijzen en verdubbelen in volume. Dit duurt meestal 1 ½ tot 2 uur.

2 Verwarm de oven voor op 250 °C met de pizzasteen of bakplaat in de oven zodat deze ook goed heet wordt.

3 Verdeel het deeg in 4 porties. Bestuif het werkblad met wat semola en vorm met je vingers of met een deegroller een pizzabodem van een bol deeg van ca. 25 cm doorsnede.

4 Besmeer de bodem met ¼ van de mascarpone en beleg achtereenvolgens met ¼ van de ham, ¼ van de ui, ¼ van de asperges, ½ bol mozzarella, ¼ van de Parmezaan en bestrooi met ½ tl pizzakruidenmix.

5 Schep de pizza met behulp van de pizzaschep op de pizzasteen in de oven en bak in 4-7 min. gaar. Maak telkens een nieuwe pizza tijdens de oventijd van de vorige.

6 Schep de pizza uit de oven en bestrooi met wat basilicumblaadjes en besprenkel met wat truffelolie. Serveer direct. Variatietip: In plaats van truffelolie kun je ook hele lekkere knoflook- of rozemarijnolie van Terre Francescane gebruiken. Of, probeer 1 van onze heerlijke balsamico’s die naast salades ook perfect zijn om je pizza mee af te maken.

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *