Voor de rubriek K’OOK! de makkelijke maandag geven we je elke week een recept. De rijstsalade die we vandaag maken met gerookte makreel, courgette en de warme specerijenmelange Vadouvan (van Epic Spice) is een knipoog naar het Brits-Indiase gerecht Kedgeree. Als salade een makkelijk, lekker en voorbereidbaar gerecht voor zomerse dagen waarbij je prima kunt variëren met groente en vis. Erbij de kruidige en lichtpittige mangochutney van Stonewall Kitchen met rozijnen en stukjes mango.

Rijstsalade met vadouvan, courgette & gerookte makreel

Bereidingstijd 25 min.

Ingrediënten voor 4 personen:

200 g rijst

4 middelgrote eieren

50 g roomboter

2 sjalotten (gesnipperd)

1 el Epic Spice vadouvan

2 courgettes (in halve plakken van ½ cm)

150 g tuinerwten (diepvries, ontdooid)

1 bosje selderij (fijngesneden)

150 g gerookte makreelfilet

4 el Stonewall Kitchen Mangochutney

1 Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en laat staan tot gebruik. Kook de eieren in 6 min. in kokend water halfzacht. Laat schrikken onder koud stromend water, pel ze en snijd in parten.

2 Verhit ondertussen de boter in een grote koekenpan en fruit de sjalot met de vadouvan en wat zout 3 min. op matig vuur. Voeg de courgette toe en bak 5 min. op middelhoog vuur mee. Schep regelmatig om.

3 Doe de rijst in een ruime schaal en schep om met de gebakken groente, erwten en selderij. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de makreel en eiparten erover en serveer met de mangochutney.

Lekker met geroosterd amandelschaafsel.

Tip Je kunt de salade 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en laat eerst 30 min. op kamertemperatuur komen. Pel en snijd de eieren pas vlak voor serveren in parten en verdeel dan samen met de makreel over de salade.

Variatietips Je kunt de gerookte makreel vervangen door (warm)gerookte zalm, Hollandse garnalen of door gerookte kip als je geen visliefhebber bent.

Bak in plaats van courgette groene asperges of schep de rijst om met gekookte snij- of sperziebonen.

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *