De BBQ staat bij ons minimaal 3 x in de week aan in deze tijd! Gisteravond maakten we spareribs, gebaseerd op het recept van onze demo- en workshopkok Jelmer, natuurlijk hebben we het een beetje verK’OOK!t. Je kunt de ribs natuurlijk 8 uur lang op de BBQ bereiden, maar daar hadden we helaas geen tijd voor. We hebben de Expresspot van Crockpot gebruikt om de ribs te garen en daarna grillden we ze op de BBQ af. En dat is eigenlijk net zo lekker!

Wat heb je nodig (en wij aten er met z’n 3-en van):

  • 2 kilo spareribs (aanrader: de spareribs van Slagerij Veenboer in Assendelft, vraag of ze ontvliesd kunnen worden.)
  • Rub: 1 el. paprikapoeder, 1 el. gerookt paprikapoeder, 2 el. uienpoeder, 1 el. bruine basterdsuiker, 2 el knoflookpoeder, 2 el. zwarte peper en 1 el. zout, ½ el. chilivlokken.
  • Saus: 6 el. Baby Back Rib Sauce of de Honey Barbecue Sauce van Stonewall Kitchen, 2 el. ketjap, en 2 el. honing, en ½ el. chillivlokken of sambal.

Werkwijze:

  • Smeer de ribs de avond van te voren in met de rub en laat ze een nacht marineren.
  • Snijd ze in stukken voor de Expresspot. Braad ze aan in de olijfolie in een grote koekenpan of vuurvaste braadslede (kan ook in de Expresspot, maar we vonden dat een beetje gedoe omdat je dan per keer maar een klein stukje kunt doen).
  • Doe ze nu in de Expresspot. Zet ze rechtop, dan passen ze er allemaal in. Giet de saus over de ribs, zorg dat alle kanten bedekt zijn.
  • Stel de Expresspot in op meat en de timer op 25 minuten (bij deze hoeveelheid) en druk op start. Doe daarna een naturel release van minimaal 10 minuten. Haal de spareribs eruit en laat ze rusten tot vlak voordat je gaat eten. Kook de saus in op stand sauté.
  • Honger gekregen ondertussen? Zet dan de BBQ aan. Tussen het kool leggen we nog wat stukjes hout die van Jack Daniels whiskey vaten gemaakt zijn.
  • Leg de ribs op het rooster en grill ze af voor een nog lekkerder rokerig smaakje. En smeer ze tussentijds in met de saus. De ribs zijn al gaar dus ze hoeven er niet langer dan 10 minuten op.

We aten bijna onze vingers mee op. Je bent gewaarschuwd!  

Tip: op de site van Jelmer – Alles voor de Smaak – vind je veel lekkere recepten.

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *