Gister was het zo’n dag dat ik geen zin had in boodschappen doen. Dus moet je het doen met wat je in huis hebt. En dat was gelukkig genoeg om een heerlijke risotto te maken met gegrilde groene asperges, doperwtjes en citroen/tijmworstjes van Brandt & Levie.

Ik kan me voorstellen dat er best flink wat stappen in dit gerecht genomen moeten worden, maar het goede nieuws is; de risotto wordt in de oven bereid. Dat scheelt weer. Let daarbij wel goed op dat je de juiste hoeveelheid vocht toevoegt, want als je teveel doet, dan worden je korrels enorm (omdat het pas klaar is als het grootste gedeelte van het vocht verdampt).

Wat heb je nodig voor 2 personen:

  • 2 bosjes asperges (1 volstaat ook vast, maar ik had er nou eenmaal 2 en die moesten op)
  • 100 gram doperwtjes (liefst vers, maar minstens diepvries)
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst of (waar ik de voorkeur aan geef) gesneden in dunne plakjes
  • verse tijm/basilicum (tijm eerst afgeritst en gesneden)
  • 50 gram parmezaanse kaas, geraspt (ik gebruik m’n Bamix hiervoor, lekker makkelijk)
  • 2 klontjes boter
  • 2 Brandt & Levie worstjes citroen/tijm
  • balsamicoazijn (ik gebruikte de Gran Moro)
  • Betis bakolie
  • Terre Francescane olijfolie met citroen
  • 200 gram risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 550 ml groentebouillon + 100 ml. extra voor de zekerheid
  • zout/zwarte peper (uit de molen)

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Was de asperges en snijd zo’n 2/3 cm. van de onderkant af. Je hoeft ze niet te schillen. Leg de asperges daarna op een bakplaat en doe er een scheut Betis bakolie en balsamico-azijn over. Voeg ook zout en peper toe. Even husselen en deze plaat kan gelijk met de risotto de oven in.
  • Dan de risotto. Fruit het uitje aan in een scheutje Betis bakolie en een klein klontje boter. Laat het een paar minuten staan totdat ze glazig zijn en doe dan de knoflook erbij (knoflook verbrandt sneller dan ui, dus vandaar dat ik ‘m later toevoeg). Na 1 minuut doe je de risottorijst en de tijm erbij en bak je dat nog even mee totdat de korrels een laagje olie om zich hebben. Doe er lekker zwarte peper overheen. Zout doe ik altijd na afloop, door de bouillon is het ook al zoutig, dus misschien vind je dat wel genoeg.
  • Daarna voeg je 100 ml. wijn toe en als deze verdampt is, voeg je de bouillon toe. Als deze gaat koken, zet je de pan in de oven. Net als de bakplaat met asperges.
  • Kook de doperwtjes in een klein laagje water totdat ze gaar zijn. Giet af.
  • Na 15 minuten roer je de risotto even. Is er al veel vocht verdampt, doe er dan nog een klein beetje bouillon bij. Check ook de asperges, heb je wat dunnere asperges zijn ze nu waarschijnlijk klaar. Zet de pan met risotto terug in de oven voor 10 minuten. En eventueel de asperges ook.
  • Zet een koekenpan op het vuur, voeg een klein beetje olie toe (ik gebruik een anti-aanbakpan, dus er hoeft niet veel vet bij) en bak de worstjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Vlak voordat ze klaar waren heb ik ze in stukjes gesneden en terug in de pan gedaan.
  • Nadat de oventijd is verstreken zou de risotto goed moeten zijn. Check ook de asperges en als ze klaar zijn haal je ze uit de oven en snijd ze in stukjes. Wil je het sjiek opdienen dan kun je wat hele asperges over het bereide gerecht leggen; ik had ze allemaal al gesneden, dus voor ons nu geen sjiek gerecht :-).
  • Doe de aspergestukjes, de doperwtjes, de geraspte kaas, een klein klontje boter, een klein scheutje Terre Francescane citroenolie en de stukjes worst in de pan met risotto en roer even. Laat ‘m nu even rusten voor 5 minuten met de deksel erop.
  • Proef even of je ‘m zout genoeg vindt en voeg anders wat toe. Hetzelfde geldt voor peper.
  • Doe er verse basilicum overheen en klaar ben je!

Mijn favoriete tools om dit gerecht te maken zijn een goed mes (ik gebruikte het Global G-5 mes), mijn favoriete Apollo conische sudderpan (we zitten met smart te wachten op de nieuwe levering) en de GIR spatel.

Wil je nou ook de Apollo conische sudderpan hebben voor de mooie aanbiedingsprijs? Stuur ons een mail (info@k-ook.nl) en we houden er een voor je vast!

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *