Voor de rubriek K’OOK! de makkelijke maandag geven we je elke week een recept. Geinspireerd door de tijd van het jaar met paddenstoelen in overvloed is dat deze week een recept voor een romige paddenstoelen-pastinaaksoep. De licht anijsachtige smaak van pastinaak en de paddenstoelenkruidenmix met eekhoorntjesbrood zorgen in combinatie met truffelolie voor een rijke en smaakvolle soep. Varieer niet alleen met soorten paddenstoelen, maar je kunt de pastinaak ook vervangen door peterseliewortel of knolselderij. Dat is een lekker begin van de week toch?

Romige paddenstoelen-pastinaaksoep

Bereidingstijd 30 min.

Ingrediënten voor 4 personen

50 g roomboter

2 sjalotten (gesnipperd)

400 g pastinaak (geschild en in stukjes van 2 cm)

750 g gemengde paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, shiitakes, oesterzwammen, beukenzwam etc) (grof gesneden)

2 1/2 el Karl Otto paddenstoelenkruidenmix (blikje 40 g, Mill&Mortar)

2 paddenstoelenbouillontabletten (vegetarisch)

200 g creme fraiche

5 g peterselie (grof gesneden)

truffelolie (optioneel)

soeppan

staafmixer

1 Verhit de helft van de boter in de soeppan en bak de sjalot, pastinaak en 500 g paddenstoelen met 2 el Karl Otto kruiden 10 min. op matig vuur. Roer regelmatig.

2 Verkruimel de bouillontabletten erboven en voeg 1250 ml heet water toe. Breng aan de kook en laat 15 min. op matig vuur met de deksel schuin op de pan garen.

3 Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de rest van de paddenstoelen met de rest van de Karl Otto kruiden 5 min op hoog vuur.

4 Voeg de creme fraiche toe aan de soep, neem de pan van het vuur en pureer met de staafmixer. Schep de soep in diepe borden en verdeel de gebakken paddenstoelen en peterselie erover. Besprenkel met wat truffelolie, bestrooi met versgemalen peper en serveer.

Lekker met robuust brood.

Deze vegetarische soep kun je ook vegan maken door de bouillon en creme fraiche te vervangen door plantaardige alternatieven.

#Kookwormerveer #kookwinkel #indezaanbocht #Zaanstad #kookdemakkelijkemaandag #recept #whatscooking #soep #paddenstoelen #pastinaak #millmortar #herfst #comfortfood

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.