Een rosbief is wat ons betreft een heel mooi en toegankelijk stuk vlees dat perfect combineert met de rijke paddenstoelen-rodewijnsaus en samen met alle bijgerechten een feestelijk hoofdgerecht vormt.

We maken graag gebruik van een digitale vlees/kernthermometer om ervoor te zorgen dat het vlees het best tot zijn recht komt met de juiste kerntemperatuur. Maak het jezelf nog makkelijker door een braadslede te gebruiken die zowel op het fornuis als in de oven kan worden gebruikt. Onder het recept vind je de perfecte wijnbegeleiding van Vinidirisa voor dit gerecht.

Rosbief met paddenstoelen-rodewijnsaus

Bereidingstijd 1 uur + 20 min. (inclusief oventijd en rusten van het vlees)

Ingrediënten voor 4-6 personen

1 rosbief (ca. 1 kg, op kamertemperatuur)

2 el bakolijfolie (blik 946 ml, Betis)

2 el mosterd met gekaramelliseerde uien

3 el Karl Otto paddenstoelenkruidenmix (blikje 40 g, Mill & Mortar)

50 g roomboter

1 sjalot (gesnipperd)

250 g gemengde paddenstoelen (grof gesneden)

2 el bloem

150 ml soepele rode wijn

250 ml runderbouillon

Braadslede (zoals deze Intense 5 braadslede)

(digitale) vlees/kernthermometer

1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrooi het vlees met zout en verhit de bakolie in de braadslede. Braad het vlees in ca. 10 min. rondom aan. Neem het vlees uit de braadslede en laat iets afkoelen. Laat het bakvet in de braadslede zitten.

2 Meng de mosterd met 2 el paddenstoelenkruidenmix en besmeer het vlees ermee. Leg het vlees terug in de braadslede, steek de vleesthermometer in het midden van het vlees en stel de kerntemperatuur in op de gewenste kerntemperatuur (voor medium rare is dat 55-58 °C). Rooster het vlees in de oven tot het deze temperatuur heeft bereikt. Dit duurt ca. 40-50 min.

3 Neem het vlees uit de braadslede en laat losjes afgedekt rusten. Maak ondertussen de paddenstoelen-rodewijnsaus. Zet de braadslede op het vuur, voeg een klein beetje warm water en de boter toe en roer de aanbaksels los. Fruit de sjalot en de rest van de paddenstoelenkruidenmix 3 min. op laag vuur. Voeg de paddenstoelen toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en laat 2 min. op matig vuur garen. Voeg de wijn en bouillon toe en breng al roerend aan de kook. Laat 5 min. op laag vuur zachtjes koken tot de gewenste dikte. Breng de saus op smaak.

4 Snijd het vlees in plakken en serveer met de saus.

Wijntip Vinidirisa

Bodega Las Virtudes – Patojo Roble 2019 €12,75 https://vinidirisa.nl

Een wijn vol karakter en elegantie! Een rode wijn voor de echte liefhebber. Deze wijn, gemaakt van de Monastrell druif, krijgt 10 maanden houtlagering in nieuwe eikenhouten vaten. 
Het resultaat is een heerlijke wijn met tonen van gedroogd fruit, balsamico en specerijen. Een zondoorstoofde wijn met voldoende body en structuur. Een gouden combinatie met de rode wijn saus en balsamicodressing. Waan jezelf even in Zuid Spanje.

Reacties op blog

Plaats als eerste je reactie.

Leuk als je een reactie achterlaat!

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *